Kargo anlayışı ve lojistik yönetim ilkeleri üzerine bir araştırma yaptığınızda, taşıma sistemlerinin farklı seçenekler ile sunulduğunu göreceksiniz. Ürettiğiniz ürünün ya da göndermek istediğiniz ürünün ya da herhangi bir belgenin veya emtianın veya bir kimyasal maddenin ya da herhangi bir maddenin, bir ülkeye ulaşmasını arzu ediyor iseniz, tercih edebileceğiniz sistemler, deniz, hava, kara gibi seçeneklerden meydana gelecektir.
Karayolu taşımacılığında ya da havayolu taşımacılığında olduğu gibi, denizyolu taşımacılığında da, belirli paketlerin, sistemlerin geçerli olduğu, uygulamaların geçerli olduğu görülecektir. Denizyolu taşımacılığında yük çeşitleri nelerdir?
- FCL ile LCL konteynırlar ile ithalat ve ihracat taşımaları.
- Türkiye aktarmalı, her türlü transit taşımalar.
- Opentop ya da flatrack, reefer ya da ISO tank gibi özel konteynır taşımacılığı.
- Yurt içi dağıtım hizmetleri.
- Dökme yük ve genel kargo taşımacılığı.
- Kapıdan kapıya lojistik taşımacılık.
- Endüstriyel madde taşımacılığı.
- Genel başlıklar ile verilmiş yük çeşitleri ifadesinin içerisinde; aklınıza gelebilecek her türlü ürünün bulunması mümkündür.
- Endüstriyel madde taşımacılığı ifadesinde, hammadde, çimento, demir, çelik ürünleri bulunabilir.
- Kapıdan kapıya taşımacılık hizmetlerinde, her türlü proje taşımacılığı, gümrükleme hizmetleri bulunabilir.
- Dökme yük ve genel kargo taşımacılığı anlayışında, aklınıza gelebilecek tüm toprak, çimento ve benzeri malzemeler yer alabilir.
- Genel kargo taşımacılığı anlayışında, denizyolu ile taşınması düşünülen personel dahil olmak üzere, hayvan dahil olmak üzere, her türlü taşımacılığın gündeme gelmesi söz konusu olabilir.
- Yine genel taşımacılık hizmet anlayışının içerisinde, değerli cevherler, çelikler, demirler, araçlar, iş makineleri ve benzeri enstrümanların bulunmasını da söz konusu olabilir.